Den lukkede lovgivningsproces

De reelle beslutninger om dansk lovgivning bliver ofte truffet i snævre forligskredse, uden at Folketinget eller offentligheden har ret til aktindsigt i beslutningsgrundlaget, skriver offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen på aabenhedstinget.dk.

 

 

Gennem de seneste årtier er der sket en meget væsentlig ændring af lovgivningsprocessen i Danmark. Det typiske er nu, at regeringen på forhånd sikrer sig et flertal, før den fremsætter et vigtigt lovforslag. Og ministerier tager ofte politiske hensyn, når konsekvenserne af ny lovgivning bliver præsenteret.

Den lukkede styreform betyder, at de væsentlige drøftelser og beslutninger om lovgivning sker i en snæver kreds mellem ledende embedsmænd, ministeren og ordførere eller partiformænd for forligspartier. Folketingsmedlemmer kan heller ikke få aktindsigt, skriver Oluf Jørgensen.

Oluf Jørgensen gennemgår den mangelfulde information til politiske beslutningstagere og illustrerer den med offentlighedsloven som eksempel.

Læs blogindlæg på aabenhedstinget.dk

Muligheden for at kommentere er slået fra.